Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 mei 2015

D66 Harderwijk: investeer in economie, duurzaamheid, cultuur en jongeren

De gemeenteraad van Harderwijk heeft gisteravond ingestemd met het oppotten van de financiële meevaller van €4,3 miljoen, die het jaar 2014 heeft opgeleverd. D66 heeft tijdens het debat over de jaarrekening opgeroepen om de financiële meevallers niet op te potten, maar te investeren ten goede van de Harderwijker economie.

“Het is erg behoudend om deze meevaller op te potten, in plaats van ambitieus vooruit te willen gaan met Harderwijk”, aldus fractievoorzitter Hans Nijman (D66). “Harderwijk is gezond uit de crisis gekomen. Nu moet het leven er nog in, met meer werk voor jongeren, een beter opleidingsniveau, kwalitatief betere evenementen en zondagsopening voor de winkels in de binnenstad. D66 kiest voor investeren in de gemeente, juist in een tijd dat de economie weer aantrekt.”

D66 heeft opgeroepen om nu stappen te maken om hoger onderwijs naar de gemeente te halen, met daaraan gekoppeld innovatieve bedrijven en een passende woningmarkt. Daarnaast zoomde fractievoorzitter Nijman in op de thema’s cultuur, duurzaamheid en jongeren in de gemeente.

D66 zal bovendien om een onderzoek vragen waarom de energiekosten van De Sypel al jarenlang worden overschreden. Ruwe inschatting van de fractie komt neer op €1 miljoen overschrijding van de begrotingen in de afgelopen tien jaar.

Op het gebied van Harderwijker jongeren heeft de fractie D66 een duidelijke boodschap voor het college. “Wij missen iedere inspanning van het college om het aanbod voor jongeren te vergroten. In Harderwijk wonen gelukkig nog jongeren die niet wegtrekken naar de grote steden. Maar wat hebben wij hen te bieden? We hebben een heel scala aan mogelijkheden voor 55-plussers, maar er is geen stimuleringsbeleid voor 35-. D66 roept het college op om die groep, onder de 35, beter in het licht te zetten door middel van evenementen en recreatie – anders dan braderieën – en met sport en huisvesting.”